Geocachen met de iPhone en de Groundspeak app.

De Reytmeersen

De Reytmeersen

Heel regelmatig krijgen we de vraag of het mogelijk is om te geocachen met de smartphone. Ik ga al jaren papierloos geocachen, maar beschouwde mijn smartphone (en ervoor de PDA) als hulpmiddel om listings te raadplegen en logs te schrijven, niet als navigatietoestel.

Ergens in 2011 ben ik de Groundspeak geocaching app beginnen gebruiken en in juli hield ik het voor bekeken na de ellendige versie 4.5. Ik ben toen overgeschakeld op Geosphere, dat ik tot op heden altijd gebruik om listings te bekijken en field notes te maken.

Vorige maand heb ik de nieuwste versie van de geocaching app eens geïnstalleerd en meteen in het veld getest. In het begin viel het beter mee dan ik gevreesd had. Het kompas van de iPhone reageert veel beter dan de kompassen van Oregon 550 en GPSmap62. Jammer genoeg scheen de zon en dus moest ik om de haverklap de schaduw zoeken om mijn scherm te kunnen aflezen. Zeker met het waterdichte zakje waarin ik mijn telefoon steeds opberg als ik ga geocachen.

Binnen in huis is het scherm vlot leesbaar, buiten blijft daar weinig van over.

Binnen in huis is het scherm vlot leesbaar, buiten blijft daar weinig van over.

Als je dit bekijkt in volle zon, zie je niets op het zwakke scherm van de iPhone

Als je dit bekijkt in volle zon, zie je niets op het zwakke scherm van de iPhone

Navigeren op kaart was veel lastiger dan met de Garmin. Je hebt geen tracklog en ziet dus niet wat je aan het doen bent. Ik heb op de iPhone ook geen stafkaart en de OpenStreetMap kaarten die ik thuis ingeladen had, toonden ook geen offroad details. De satellietfoto’s van het gebied waren heel donker. Op mijn scherm zag ik gewoon een donkere vlek zonder enig detail. Dus moest ik op zeker ogenblik gokken en hopen dat ik het juiste pad gekozen had.

Geosphere biedt de optie om je logs als field note te uploaden.

Geosphere biedt de optie om je logs als field note te uploaden.

Na enkele caches ontdekte ik dat mijn “klad” logs standaard als log gepost worden op geocaching.com. In Geopshere heb je de keuze: ofwel worden je logs als “field note” gepost, ofwel als log. Ik vind deze optie niet in de Groundspeak app en vind dat zeer vervelend.

Na een paar caches merkte ik dat de batterij van mijn telefoon angstaanjagend snel aan het leeglopen was. Wat ik een paar jaar geleden in Afrika ondervond, bleek ook nu nog te gelden: navigeren op de telefoon kost je 1% batterijcapaciteit per minuut. Een paar uur geocachen kan je dus enkel doen als je je geocaching app alleen aanzet als je in de buurt van je cache bent … of er voorbij.

Eenmaal onder bladerdek viel op dat de GPS ontvanger van de iPhone niet erg performant ljkt. Ook verderop zou ik telkens grote afwijkingen zien onder de bomen.

Door gebruik van Geosphere vind ik het zodanig normaal dat de geocaches in de overzichtslijst automatisch gesorteerd worden op afstand (als je de app zo instelt) telkens je de lijst opent. Met de Groundspeak app is dit niet het geval. Je moet manueel hersorteren en dat heeft me ook niet geholpen om te ontdekken dat ik 12 trads moest zoeken, geen 10. Dat heeft geleid tot een hilarische zoektocht naar de bonuscache, maar dat moet je maar eens lezen in mijn logs.

Conclusies

 • het is niet onmogelijk om te geocachen met de smartphone
 • houd er rekening mee dat navigeren je 1% batterijcapaciteit kost per minuut
 • zwak scherm van je telefoon maakt navigeren in de zon lastig
 • zonder tracklog en topo kaart is het soms lastig om het juiste pad te kiezen
 • de nieuwste versie van de Groundspeak app is beduidend beter dan vroeger, maar ik blijf de voorkeur geven aan Geosphere.

Bricolage

2 gedachten over “Geocachen met de iPhone en de Groundspeak app.

 1. philivd

  En c:geo?Ik gebruik een tablet om de listings niet te moeten afdrukken maar caches zoeken doe ik met mijn gps.het probleem is ook de zon,weinig zichtbaarheid op tablet.

  1. Bricolage

   @philivd: ik gebruik sinds een klein 2 maand een Android-telefoon, maar ben er nog niet toe gekomen om te gaan geocachen. Ons september-event slorpt voorlopig nogal veel tijd op. Maar ik ben van plan om een gelijkaardige review te maken van c:geo.

Geef een reactie